Zielony sernik ze szpinakiem. To jeden z moich najlepszych przepisów

Dodano:
Sernik ze szpinakiem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Sernik ze szpinakiem dosłownie rozpływa się w ustach – ma delikatną piankową konsystencję i jest mocno wilgotny. Zrobienie ciasta zajmuje 15 minut. Reszta to czekanie aż się upiecze i wystygnie.

Zielony sernik upiekłam pierwszy raz, kiedy akurat miałam w lodówce wiaderko twarogu i paczkę liści szpinaku, które już trzeba było zużyć. Do mojego sprawdzonego przepisu na sernik bez spodu po prostu dodałam szpinak i jedno jajko więcej. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – ciasto wyszło delikatne i wilgotne jak nigdy dotąd. W tym serniku nie ma grama mąki, dodaje się tu jedynie waniliowe budynie.

Jak zrobić zielony sernik?

Sernik szpinakowy swój kolor zawdzięcza zielonym liściom świeżego szpinaku. To aż 200 g liści – może się wydawać dużo, ale nie zmniejszaj proporcji. Szpinak nie jest wyczuwalny w finalnym cieście, ale to on sprawia, że oprócz koloru ciasto zyskuje niesamowitą wilgoć i wyjątkowo delikatną konsystencję.

Porada: Ja miksuję liście szpinaku stopniowo – najpierw weź garść liści i 2-3 łyżki twarogu. Zmiksuj wszystko na gładko i stopniowo dodawaj kolejne porcje szpinaku.

Przepis: Zielony sernik ze szpinakiem

Proporcje odpowiednie na tortownicę o średnicy 26 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru (drobnego do wypieków)
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do dekoracji:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 50 g pistacji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników
    Oddziel białka od żółtek (jaja muszą być w temperaturze pokojowej). Zmiksuj miękkie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj do niej kolejno żółtka i dalej miksuj. Do szpinaku dodaj część twarogu i zmiksuj tak (najlepiej blenderem), żeby powstała gładka, zielona masa. Białka ubij na sztywno.
  2. Robienie ciasta
    Do masy z żółtek cukru i masła dodaj masę szpinakową, resztę twarogu, ekstrakt waniliowy i budynie. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodaj ubitą pianę z białek i dobrze wymieszaj całość (najlepiej szpatułką, napowietrzając cały czas masę).
  3. Pieczenie ciasta
    Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy sernik wystudź. Udekoruj białą czekoladą (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem) i pistacjami (uprażonymi wcześniej na suchej patelni).

Osobiście lubię efekt wyższego brzegu sernika, jeśli jednak chcesz, aby sernik jak najmniej opadł, studź go bez wyciągania z piekarnika – wyłącz grzanie i otwórz drzwiczki.

Jak podawać sernik ze szpinakiem?

Gotowy sernik warto dobrze schłodzić (chociaż ja przyznaję bez bicia, że nigdy nie wytrzymuję). Wersja z białą czekoladą i pistacjami to jedna z moich ulubionych, ale nie jest to jedyna możliwość udekorowania sernika. Możesz tak naprawdę wykorzystać tu dowolne polewy, orzechy, ale też świeże owoce (np. zielone winogrona albo soczyste borówki czy maliny). Przy orzechach warto pamiętać, że dobrze jest je najpierw uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią – zrób to nawet jeśli kupisz orzechy prażone. Ten zabieg sprawi, że będą bardziej chrupiące i intensywne w smaku. Sernik szpinakowy można także polać dowolnym lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...